Lütfen Türkçe Versiyon için Tıklayınız >>>Please Click Here for English Version >>>
ANASAYFA FAALİYETLER HAKKIMIZDA İLETİŞİM KURULLAR LİNKLER ÜYELİK BAŞVURUSU ÜYELİK KOŞULLARI ÜYELER
Lütfen Tüm Faaliyetler için Tıklayınız >>>
I. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ SEMPOZYUMU
I. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Sempozyumu, 2000 yılı Şubat ayında İstanbul'da gerçekleştirilmiştir. Sempozyuma, 150 uzman ve meslektaş katılmıştır. Aile ve çift terapilerinin yanı sıra, grup terapileri, seks terapisi ve psikotiklerde aile terapisi de, farklı özellik ve tanımları ve tümleyici özellikleri de sempozyum bünyesinde yer almıştır. Yurt çapında katılımla zenginleşen Ulusal Sempozyum, derneğimizin faaliyet planı dahilindeki Ulusal Kongre'lere zemin oluşturmuştur.
Detaylar...
I. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Derneğimiz tarafından düzenlenen I. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi, 8-9-10 Mart 2002'de, İstanbul Boğaziçi Üniversitesi Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilmiştir.
Detaylar...
II. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
II. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi, 7-8-9 Mart 2003'de İstanbul Boğaziçi Üniversitesi Kültür Merkezi'nde düzenlenmiştir. Kongre, 60'ı konuşmacı olmak üzere, yaklaşık 300 kişinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir.
Detaylar...
XIV. IFTA DÜNYA AİLE TERAPİSİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) ile International Family Therapy Association (IFTA), 24-27 Mart 2004'te, İstanbul'da, XIV. IFTA Dünya Aile Terapisi Kongresi'ni gerçekleştirmişlerdir.
Detaylar...
III. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
25-26-27 Mart 2005’te İstanbul’da, Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilmiş olan III. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi’nin teması “Entegratif Oryantasyon ve Terapi”dir.
Detaylar...
IV. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
16-17-18 Mart 2007'de İstanbul'da Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi'nde IV. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi gerçekleştirilmiştir. Kongre teması "Sistemikten Dinamiğe" olarak belirlenmiştir. 80 civarı konuşmacı olmak üzere, kongreye 350 kişi katılmıştır.
Detaylar...
V. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) tarafından, 13-14-15 Mart 2009'da, İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde (SDKM), V. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi gerçekleştirilmiştir. Bu yıl kongremizin teması “Terapide Post-Yapısalcılık ve Sonrası“ olarak belirlenmiştir
Detaylar...
VI. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD), 14-15-16 Ekim 2011’de, VI. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi’ni düzenlemiştir. İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde (SDKM) gerçekleşen olan kongrenin teması “Psikoterapist Kimliği” olarak belirlenmiştir.
Detaylar...
VIII. EFTA AVRUPA AİLE TERAPİSİ DERNEĞİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) ,24-27 Ekim 2013 tarihinde, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde, Avrupa Aile Terapileri Derneği (European Family Therapy Association) EFTA'nın VIII. Kongresi'ne ev sahipliği yapmıştır.
Detaylar...
Derneğimiz ile ilgili haberler için listemize üye olunuz.
Lütfen Dernek ile ilgili Hakkımızda Kısmı için Tıklayınız >>>
Kadınların Aile İçi Şiddetten Koruma ve Yeniden Güçlendirilmesi: Ruh Sağlığı Hizmetleri ve Ailenin Korunmasına Dair Kanunlar ve Uygulanması
Ana Sayfa > Seçtiğiniz Site Kısmı > IV. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ > Konferans Özetleri > 

Kadınlar başta partnerleri olmak üzere bir aile üyesi tarafından uygulanan şiddete maruz kalırlar. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) kadınlara yönelik şiddeti yaygın bir toplumsal problem olarak tanımlar. Çok merkezli ve bütünleştirici çalışmalar kadınlara yönelik fiziksel, cinsel ve ekonomik şiddetin gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde olduğunu işaret etmektedir ( WHO 2002).

Birleşmiş Milletler, 1995 4üncü Dünya Kadın Konferansı Beijing Action Platform deklerasyonda kadına yönelik şiddetin tanımı; “cinsiyet temelli kadınların özel veya toplumsal yaşamında fiziksel, cinsel veya psikolojik herhangi bir zarara neden olan veya bunları uygulamakla, özgürlüğünü kısıtlamakla tehdit eden her türlü eylem”. Aynı tanım içinde eşe yönelik şiddeti ise yakın ilişkide fiziksel, cinsel veya psikolojik zarar veren her türlü davranış olarak tanımlanmaktadır (WHO 2000).

Şiddete maruz kalan kişilerin ruh sağlığı etkilenir. Sıklıkla travma sonrası stres bozukluğu, depresyon gibi bir ruh sağlığı hastalığı olabilir. Ayrıca, kişinin kendine güvenini düşürür, işlevselliğini ve ilişkileri etkiler.  Uzun süre devam eden eş şiddeti yaşayan kişilerin ruh sağlığı sorunları gelişme ve gelişen hastalıkların ve sorunların kronikleşme riski yüksek olup, şiddet ortamından çıkabilmesi daha da sorunludur.

Aile içi şiddetle mücadele yöntemlerini yeniden keşfetmeye gerek yok. İlk adım şiddete karşı bilinç geliştirilmesi ve engellenmesi. Ancak bu uzun süreli bir çalışmadır. Bir yakınının şiddetine maruz kalma riski yüksek olan grupların erken devrede saptanması ve müdahale edilmesi gerekir. Aile içi şiddet cinsiyetçidir. Erkeklerden kadınlara yöneliktir. Kişinin gereksinimlerine göre acil, tıbbı, psikolojik, sosyal, hukuki sağlanması ve yeniden şiddete maruz kalma riskinin önlenmesi gerekmektedir. Kişinizin gereksinime göre bedensel yaraları sarmak için tıbbı tedavi, psikolojik destekle sınırlı olamaz. Şiddet yaşadığını bildiren tıbbı rapor, yasal başvuru ve şiddetsiz bir yaşam için alternatifler tartışılmalıdır.

İşin zor tarafı, eş şiddetine maruz kalan kadının aynı zamanda yakını da olan, kocasını şikayet etmesi duygusal, fiziksel ve ekonomik zorluklar taşır. 

Klinik pratikte eş şiddeti yaşamış ve yaşamakta olan kadınlarla karşılaşıyoruz. Bazen atlıyoruz, bazen yakalıyoruz, bazen azımsıyoruz ve çok kere çaresizlik içinde ne yapacağımızı bilemiyoruz. Bu konuşmada İstanbul-Psikososyal Travma Program’ında tedaviye alınan kadınlarla yapılan psikoterapi uygulamaları örneklerle aktarılacaktır. Uzun zamandır Mor Çatı Kadın Sığınağına ve İstanbul Barosuna başvuran ve hukuki destek sağlayan  kadınlara yönelik şiddet konusunda deneyimli bir hukukçu olan avukat Filiz Keresteci . 4320 sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun ve Uygulanmasının olumlu ve sorunlu yönlerini örneklerle tartışacaktır. En önemlisi kurumlar arası işbirliği koşulları tartışılacaktır.