Lütfen Türkçe Versiyon için Tıklayınız >>>Please Click Here for English Version >>>
ANASAYFA FAALİYETLER HAKKIMIZDA İLETİŞİM KURULLAR LİNKLER ÜYELİK BAŞVURUSU ÜYELİK KOŞULLARI ÜYELER
Lütfen Tüm Faaliyetler için Tıklayınız >>>
I. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ SEMPOZYUMU
I. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Sempozyumu, 2000 yılı Şubat ayında İstanbul'da gerçekleştirilmiştir. Sempozyuma, 150 uzman ve meslektaş katılmıştır. Aile ve çift terapilerinin yanı sıra, grup terapileri, seks terapisi ve psikotiklerde aile terapisi de, farklı özellik ve tanımları ve tümleyici özellikleri de sempozyum bünyesinde yer almıştır. Yurt çapında katılımla zenginleşen Ulusal Sempozyum, derneğimizin faaliyet planı dahilindeki Ulusal Kongre'lere zemin oluşturmuştur.
Detaylar...
I. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Derneğimiz tarafından düzenlenen I. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi, 8-9-10 Mart 2002'de, İstanbul Boğaziçi Üniversitesi Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilmiştir.
Detaylar...
II. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
II. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi, 7-8-9 Mart 2003'de İstanbul Boğaziçi Üniversitesi Kültür Merkezi'nde düzenlenmiştir. Kongre, 60'ı konuşmacı olmak üzere, yaklaşık 300 kişinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir.
Detaylar...
XIV. IFTA DÜNYA AİLE TERAPİSİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) ile International Family Therapy Association (IFTA), 24-27 Mart 2004'te, İstanbul'da, XIV. IFTA Dünya Aile Terapisi Kongresi'ni gerçekleştirmişlerdir.
Detaylar...
III. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
25-26-27 Mart 2005’te İstanbul’da, Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilmiş olan III. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi’nin teması “Entegratif Oryantasyon ve Terapi”dir.
Detaylar...
IV. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
16-17-18 Mart 2007'de İstanbul'da Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi'nde IV. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi gerçekleştirilmiştir. Kongre teması "Sistemikten Dinamiğe" olarak belirlenmiştir. 80 civarı konuşmacı olmak üzere, kongreye 350 kişi katılmıştır.
Detaylar...
V. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) tarafından, 13-14-15 Mart 2009'da, İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde (SDKM), V. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi gerçekleştirilmiştir. Bu yıl kongremizin teması “Terapide Post-Yapısalcılık ve Sonrası“ olarak belirlenmiştir
Detaylar...
VI. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD), 14-15-16 Ekim 2011’de, VI. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi’ni düzenlemiştir. İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde (SDKM) gerçekleşen olan kongrenin teması “Psikoterapist Kimliği” olarak belirlenmiştir.
Detaylar...
VIII. EFTA AVRUPA AİLE TERAPİSİ DERNEĞİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) ,24-27 Ekim 2013 tarihinde, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde, Avrupa Aile Terapileri Derneği (European Family Therapy Association) EFTA'nın VIII. Kongresi'ne ev sahipliği yapmıştır.
Detaylar...
Derneğimiz ile ilgili haberler için listemize üye olunuz.
Lütfen Dernek ile ilgili Hakkımızda Kısmı için Tıklayınız >>>
Aile Hukukunda Yeni Bir Kavram "Uzmanlık"
Ana Sayfa > Seçtiğiniz Site Kısmı > III. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ > Panel Özetleri > 

Tarihi insanın sosyalleşmesi kadar eski,her dönem ve toplumda gündemde olan "AİLE HUKUKU" ve "EVLİLİK"  günümüzde de sadece hukuksal bir kavram olarak değil, aynı zamanda "FELSEFİ","DİNİ", "SİYASAL" ve "SOSYOLOJİK" bir kavram olarak da disiplinlerin temel konusu olagelmiştir. Oturumun konusu ve konumumuz gereği burada aile hukuku ve evlilik kavramını hukuksal boyutunu ön plana çıkararak tartışmaya çalışacağız.

Gerek 743 sayılı Türk Kanunu Medenisi ve gerekse 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu avrupa modernitesinin,ayınlanma kültürünün çocuğudur ve arkaplanında insanlığın binlerce yıllık hukuk ve adalet mücadelesi yatmaktadır. Gerek 1961 Anayasası,gerek halen yürürlükte bulunan üst norm niteliğindeki 1982 Anayasasının 10.maddesi,T.C.Devleti tarafından 1949 yılında imzalanan 10.Aralık.1948 tarihli "İnsan Hakları Evrensel Bildirisi" nden aldığı ilhamla "Herkesin dil, ırk, din,CİNSİYET, siyasi düşünce, felsefi inanç, mezhep ve benzeri nedenlerle ayırım gözetmeksizin kanun önünde eşit "olduğunu belirlemiştir. 01.01.2002 tarihine kadar yürürlükte olan 743 sayılı TKM.nin bazı maddeleri evrensel bir ilke olan EŞİTLİK ilkesini açıkça zedelemiş;erkeği cinsel ayırımcılıkla aile ve giderek toplumsal ilişkilerin belirleyicisi kılan bu tür düzenleme ve uygulamalar özellikle duyarlı kadın hareketlerince şiddetle eleştirilmiştir, "Kocanın evlilik birliğinin reisi-başkanı-olması","ortak konutu seçme hakkının kocaya tanınmış olması","velayetin yürütülmesinde eşlerin anlaşamaması halinde kocanın oyuna üstünlük tanınması", "karının kocasının lehine borç yüklenmesinin hakimin izinine bağlanmış olması" gibi düzenlemeler sayısız örneklerden birkaçıdır. 1982 Anayasasının 41.maddesinde yapılan "Aile Türk toplumunun temelidir ve eşler arasında eşitliğe dayanır" şeklindeki değişiklik ve 4721 sayılı TMK ile bu eşitsizlikler  hukuki zeminde büyük oranda giderilmiştir.
 
Bütün bunlarla birlikte 09.01.2003 tarihinde kabul edilen 4787 sayılı Aile Mahkemeleri Kuruluş Görev ve Yargılama  Usullerine Dair kanun ile Aile Mahkemeleri kurulmuş,yani yargısal zeminde de uzmanlık mahkemeleri kurularak bu alandaki önemli boşluk doldurulmaya çalışılmıştır.
 
Özellikle 4787 sayılı yasanın 5.maddesi yeni bir düzenleme içermektedir.Yasa maddesi aile mahkemelerine;"Davanın esasına girmeden önce veya davanın görülmesi sırasında taraflar arasındaki uyuşmazlık nedenlerine ilişkin araştırma ve inceleme yapmak,sonucu bildirmek,istenen konularda çalışma yapmak üzere psikolog, pedagog ve sosyal çalışmacının atanacağını" içermektedir. Son fıkrada ise bunların dışında bir uzmanlık dalına ihtiyaç duyulduğunda o uzmandan da yararlanılacağı belirtilmektedir. Bu düzenleme özellikle ülkemizin geçmekte olduğu tarihsel sürece denk düşmektedir. Kentlileşme sürecini hızla tamamlamaya çalışan, bu serüveni oldukça sancılı yaşayan, içinden geldiği kapalı topluma göre oldukça karmaşık ve yeni kent serüveninde insan ve aile,hukuk ve yargı; geleneksel çözüm arayışlarının yerine (kendi geleneksel bilgi ve deneyiminin yanında) kültür ve sanatla birlikte bilime ve uzmanlığa ihtiyaç duyar.Bu ihtiyaç 4721 sayılı TMK'nın 1/son fıkrasında da düzenlenmiştir. Ayrıca kent insanının yalnızlığı,sevgisizlikbu süreçte bireylerin-ailelerin uzman yardımına ihtiyaç duymaları,ülkemizde yeterince profosyonel-sivil uzmanlık alanlarının bulunmaması konuları işlenecek.