Lütfen Türkçe Versiyon için Tıklayınız >>>Please Click Here for English Version >>>
ANASAYFA FAALİYETLER HAKKIMIZDA İLETİŞİM KURULLAR LİNKLER ÜYELİK BAŞVURUSU ÜYELİK KOŞULLARI ÜYELER
Lütfen Tüm Faaliyetler için Tıklayınız >>>
I. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ SEMPOZYUMU
I. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Sempozyumu, 2000 yılı Şubat ayında İstanbul'da gerçekleştirilmiştir. Sempozyuma, 150 uzman ve meslektaş katılmıştır. Aile ve çift terapilerinin yanı sıra, grup terapileri, seks terapisi ve psikotiklerde aile terapisi de, farklı özellik ve tanımları ve tümleyici özellikleri de sempozyum bünyesinde yer almıştır. Yurt çapında katılımla zenginleşen Ulusal Sempozyum, derneğimizin faaliyet planı dahilindeki Ulusal Kongre'lere zemin oluşturmuştur.
Detaylar...
I. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Derneğimiz tarafından düzenlenen I. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi, 8-9-10 Mart 2002'de, İstanbul Boğaziçi Üniversitesi Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilmiştir.
Detaylar...
II. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
II. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi, 7-8-9 Mart 2003'de İstanbul Boğaziçi Üniversitesi Kültür Merkezi'nde düzenlenmiştir. Kongre, 60'ı konuşmacı olmak üzere, yaklaşık 300 kişinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir.
Detaylar...
XIV. IFTA DÜNYA AİLE TERAPİSİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) ile International Family Therapy Association (IFTA), 24-27 Mart 2004'te, İstanbul'da, XIV. IFTA Dünya Aile Terapisi Kongresi'ni gerçekleştirmişlerdir.
Detaylar...
III. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
25-26-27 Mart 2005’te İstanbul’da, Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilmiş olan III. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi’nin teması “Entegratif Oryantasyon ve Terapi”dir.
Detaylar...
IV. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
16-17-18 Mart 2007'de İstanbul'da Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi'nde IV. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi gerçekleştirilmiştir. Kongre teması "Sistemikten Dinamiğe" olarak belirlenmiştir. 80 civarı konuşmacı olmak üzere, kongreye 350 kişi katılmıştır.
Detaylar...
V. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) tarafından, 13-14-15 Mart 2009'da, İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde (SDKM), V. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi gerçekleştirilmiştir. Bu yıl kongremizin teması “Terapide Post-Yapısalcılık ve Sonrası“ olarak belirlenmiştir
Detaylar...
VI. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD), 14-15-16 Ekim 2011’de, VI. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi’ni düzenlemiştir. İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde (SDKM) gerçekleşen olan kongrenin teması “Psikoterapist Kimliği” olarak belirlenmiştir.
Detaylar...
VIII. EFTA AVRUPA AİLE TERAPİSİ DERNEĞİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) ,24-27 Ekim 2013 tarihinde, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde, Avrupa Aile Terapileri Derneği (European Family Therapy Association) EFTA'nın VIII. Kongresi'ne ev sahipliği yapmıştır.
Detaylar...
Derneğimiz ile ilgili haberler için listemize üye olunuz.
Lütfen Dernek ile ilgili Hakkımızda Kısmı için Tıklayınız >>>
OİDİPUS ve BOĞAÇ: Oidipal ve Pre-oidipal
Ana Sayfa > Seçtiğiniz Site Kısmı > III. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ > Konferans Özetleri > 

Tebai kralı Oidipus’un öyküsünde trajedi, anlamının tam karşılığını bulur. Mitin Sophokles & Freud aktarımı, antikiteden moderniteye Batı Kültürünün mihver söyleni ve söylemi niteliğindedir. Erken ve geç üçgen ilişki modelleri anne-baba-çocuk etkileşimi içinde psikososyal gelişimin hatlarını çizerken, hâkim kültürün çekirdek dinamiklerini de besler. Freud’un Oidipus yorumu, aile üçgenindeki baba-oğul rekabetine ve ana-oğul ensestine yoğunlaşırken, Sophokles’teki Tanrıların / kaderin belirleyiciliği, ödipal süreç içindeki biyo-psikoseksüel açılımın zorlayıcılığına dönüşmüştür. Hadım edilme kaygısı ve suçluluk öne çıkartılırken, Oidipus’un çaresizlik, öfke ve utançla müterafık daha temel eksiklik ve çatışmalardan kaçtığı olasılığına daha geç çalışmalarda kısmen değinilmiştir. Trajik kahramanla özdeşimin sarsıcı ânı olan otomütilasyonun, otokastrasyon muadili olarak değerlendirilmesi, cinselleştirme giydirilmiş bir aşırı-yorumdur. Oidipus’un sorunu esasında pre-oidipal / pseudo-oidipal’dir. Arzuların ifadesi ve doyurulmasına göre birincil olan esas sorun, mevcûd olma hakkının kendisinden esirgenmesinin doğurduğu güvensizlik ve çaresizliktir. Bu bağlam içinde, mâruz bırakıldığı tahribkâr eylemin, kurban tarafından üstlenilmesini ve yeniden yönlendirilmesini de içkin bir öfke yıkıcılığı teşhis edebiliyoruz. 

 

Daha çıplak bir yorum olan fenomenolojik yorum, belki de daha ‘doğru’ olan yorumdur: Gözlerin kör edilmesi, utanç ve suçluluk hislerini doğuran her ne ise, görülmesini engelleyen bir eylemdir. Daha agresif  bir yorum teleolojik yorumdur: Eylemlerinin sorumluluğunu üstlenir ve kendini pişmanlıkla cezalandırır gibi davranırken, Oidipus ve şahsında Batı Medeniyeti, her şeye rağmen agresif yayılımını (baba katli ve anneyi dölleme) tüm yapıcılığı ve de yıkıcılığı içinde sürdürmüştür. Unutmamalı ki Sophokles metninden çok daha eski olan Homeros’un Oidipus versiyonunda, Tebai Kralı kör-kör krallığını sürdürmekte, yıllar sonra bir savaşta ölüme yenik düşmektedir.    

 

“Kızıl Elma”ya ‘doğru’  bir yön belirteciyle betimlenebilecek bir kültürel dinamik içeren Türk Kültür Dairesi, hep hareket halinde olan, bu nedenle kendini hep ‘çıkış’ ile ‘öteki-kendi’ arasındaki gerilimle hisseden (tanımlayan) bir kültürdür. Oidipus’un gözü kara (kör) kararlılığından ve tutarlı eylemliliğinden nasip almamışlığın masumiyeti ve yetersizliğiyle bezenmiş bu ara-psişe’nin de, elbet kendi kahramanları vardır. Her kültürün motor dizgesinde merkezî önemi haiz mitler keşfetmek mümkündür. Türk insanının can damarlarında Dede Korkud’un dolaştığını söylemek bu bağlamda abartılı bir saptama değildir. Oidipal tınılar içeren “Dirse Han oğlu Boğaç Han Boyu” baba-oğul gerilimini, Oidipus’daki, üzerinde tasarrufta bulunulan ‘şey-anne’den çok farklı bir dişil platformda sergiler. Koşutluklar mevcuttur: Laios da, Dirse Han da oğul özlemi duyarlar; her ikisi de biri önceden diğeri sonradan oğullarının ölüm getirebilecek isyankârlığıyla uyarılırlar. Oidipus Sfenks’in ölümüne neden olur, Boğaç, boğayı boğazlar; ikisi de dişil doğa’ya ait hayvansı güçlerdir. Oidipus annesiyle birlikte olur, ondan çocukları doğar; Boğaç için de bu konuda şüphe uyandıran rivayet mevcuttur. Laios, baba katli kehanetinin gerçekleşmesini önlemek için, Oidipus’un ayaklarını delerek ölüme terkeder; Dirse Han Boğaç’ı cezalandırmak için oklar. Dirse Han’daki iyi baba kısmî-tasarımı, kötü’nün yarılması ve 40 yiğide, anonimize edilerek yansıtılmasıyla saflaştırılırken, aynı zamanda silikleştirilir. Bu yarma işlemi gerçi Oidipus’un, iyi üvey (Polybos) ve kötü öz (Laios) babaları arasında da vardır, ama daha az belirgindir. Ayrıca Oidipus’daki babasız kalma, Boğaç için Dirse Han’ın şahsındaki iyi, ancak güçsüz ve dirayetsiz yarı-babanın gereksizliğine karşılık gelmektedir. Boğaç, iyi yarı-babayı, kötü yarının tahakkümünden kurtarmış; onu yanlıştan döndürmüştür. Kötü yarının tahribi, babanın saflaştırılması olarak suçluluk duygusunu da yersizleştiren bir non-ambivalan eylem niteliğindedir. Gerek geleneksel Türk aile dinamikleri, gerekse içselleştirilmiş ilişki örgütlenmeleri açısından asıl önemli husus, tutarsız / yetersiz baba imgesinin yanısıra, anne-oğul arasındaki güçlü ittifaktır. Boğaç’ı doğuran, büyüten, sağaltan ve yönlendiren, -öyküde ismiyle değil ama, kocası ve oğlu üzerinden anılan- ‘salt iyi anne’sinin şahsında belirleyici olan dişil doğanın esirgeyici varlığı, bilgeliği ve eylemliliğidir. Çocuk Oidipus’un çıplak çaresizliğini Boğaç yaşamaz: Annesinden hep emin olacaktır, belki de büyümenin motor ögesi olan tek-başınalığı hiç yaşa(ya)mama bahasına.