Lütfen Türkçe Versiyon için Tıklayınız >>>Please Click Here for English Version >>>
ANASAYFA FAALİYETLER HAKKIMIZDA İLETİŞİM KURULLAR LİNKLER ÜYELİK BAŞVURUSU ÜYELİK KOŞULLARI ÜYELER
Lütfen Tüm Faaliyetler için Tıklayınız >>>
I. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ SEMPOZYUMU
I. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Sempozyumu, 2000 yılı Şubat ayında İstanbul'da gerçekleştirilmiştir. Sempozyuma, 150 uzman ve meslektaş katılmıştır. Aile ve çift terapilerinin yanı sıra, grup terapileri, seks terapisi ve psikotiklerde aile terapisi de, farklı özellik ve tanımları ve tümleyici özellikleri de sempozyum bünyesinde yer almıştır. Yurt çapında katılımla zenginleşen Ulusal Sempozyum, derneğimizin faaliyet planı dahilindeki Ulusal Kongre'lere zemin oluşturmuştur.
Detaylar...
I. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Derneğimiz tarafından düzenlenen I. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi, 8-9-10 Mart 2002'de, İstanbul Boğaziçi Üniversitesi Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilmiştir.
Detaylar...
II. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
II. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi, 7-8-9 Mart 2003'de İstanbul Boğaziçi Üniversitesi Kültür Merkezi'nde düzenlenmiştir. Kongre, 60'ı konuşmacı olmak üzere, yaklaşık 300 kişinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir.
Detaylar...
XIV. IFTA DÜNYA AİLE TERAPİSİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) ile International Family Therapy Association (IFTA), 24-27 Mart 2004'te, İstanbul'da, XIV. IFTA Dünya Aile Terapisi Kongresi'ni gerçekleştirmişlerdir.
Detaylar...
III. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
25-26-27 Mart 2005’te İstanbul’da, Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilmiş olan III. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi’nin teması “Entegratif Oryantasyon ve Terapi”dir.
Detaylar...
IV. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
16-17-18 Mart 2007'de İstanbul'da Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi'nde IV. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi gerçekleştirilmiştir. Kongre teması "Sistemikten Dinamiğe" olarak belirlenmiştir. 80 civarı konuşmacı olmak üzere, kongreye 350 kişi katılmıştır.
Detaylar...
V. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) tarafından, 13-14-15 Mart 2009'da, İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde (SDKM), V. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi gerçekleştirilmiştir. Bu yıl kongremizin teması “Terapide Post-Yapısalcılık ve Sonrası“ olarak belirlenmiştir
Detaylar...
VI. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD), 14-15-16 Ekim 2011’de, VI. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi’ni düzenlemiştir. İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde (SDKM) gerçekleşen olan kongrenin teması “Psikoterapist Kimliği” olarak belirlenmiştir.
Detaylar...
VIII. EFTA AVRUPA AİLE TERAPİSİ DERNEĞİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) ,24-27 Ekim 2013 tarihinde, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde, Avrupa Aile Terapileri Derneği (European Family Therapy Association) EFTA'nın VIII. Kongresi'ne ev sahipliği yapmıştır.
Detaylar...
Derneğimiz ile ilgili haberler için listemize üye olunuz.
Lütfen Dernek ile ilgili Hakkımızda Kısmı için Tıklayınız >>>
Evlilik ve Terapisi 2000
Ana Sayfa > Seçtiğiniz Site Kısmı > II. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ > Poster Özetleri > 

AMAÇ: Evli çiftlerin evlilik sorunlarının toplum içindeki yaygınlığı bilinmekle beraber bunların oranları konusunda ve evliliği değişik kategorilerde olanların, evliliklerine ait göstergeler, sık araştırılan bir konu değildir.Bu çalışmada toplum içindeki evliliklerin durumu ile ilgili göstergelerin ilk parçası incelenmiştir.

YÖNTEM: Toplum içinde300 kişilik bir kadın grubundan seçilen 31kadınla yapılan araştırmada 11 kategoride yer alan göstergeler incelenmiştir.

BULGULAR: Çalışmaya alınan kadınların % 16sı evliliğini kötü diye nitelerken,%36sı orta % 48 de iyi diye nitelendirmiştir.Evlilik sürelerine bakıldığında iyi evliliği olan grubun 18.2 yıl,orta grubun 21.9 yıl kötü grubun ise 16.4 yıl olduğu bulunmuştur.Ortak zevkler evlilik kötüleştikçe azalmaktadır(%87,%82 ve kötü grupta %60) Eşlerinin duygusal ihtiyaçları karşılama oranı ise iyi gruptan kötüye doğru %93,%81 ve %40dır.Tartışma anında ise evliliği iyi olan grubun eşleri taviz vermektedir(%73)halbuki bu oran orta evliliklerde(%63)kötü diye nitelendirilen evliliklerde ise (%20)dir.İlginç olan bir nokta tüm gruplarda(evliliği çok problemli grupta dahil eşlerini evlilik dışında iyi bir insan olarak görmektedirler(%93,%81 ve %80).Kıskançlık sorunlu evliliklerin bir göstergesi olarak ön plana çıkmaktadır.Evliliği iyi grup %53 oranında kıskançlık yaşarken bu orta grupta %45 kötü grupta ise %80 oranına zıplamaktadır.İmkanınız olsa eşinizi terkedermisiniz sorusuna evliliği iyi grup %6 oranında evet derken orta grup % 18 kötü grup ise % 80 oranında evetle cevaplamıştır.En çok eleştiri alan soru eşinizden başka bir erkekten hoşlanıyormusunuz sorusu olmuştur.Bu soruya gruplar iyi- %13,orta-%9,kötü grup-%100 oranında evetle cevap vermişlerdir.Diger ilginç bir nokta evliliğin duygusal yeterliliğinde azalma oldukça armağan alma oranları düşmektedir.Evliliği kötü olan grupta ,bayanların eşlerinin % 80 i nadiren hediye alırken,%20 si hiç hediye almamaktadır. Tüm bilinen modellerin aksine, bütün gruplarda kadınların %78i kendilerini duygusal olarak eşlerinden daha güçlü görmektedirler.Eşinden duygusal olarak daha güçsüz hissedenlerin oranı % 20 dir.

SONUÇ: Toplum içindeki evliliklerin sadece %16sı kötü(uzak ilgisiz ve ayrılma boşanma girişimleri olan grup) diye nitelendirilebilir.Evlilik bir kurum olarak geçmişte de olan yerini korumaktadır.Kötü evliliklerde duygusal olarak bir kaçış eğilimi göstergeleri mevcuttur.

Kaynaklar: Halford W.K,Bouma R.,Kelly A.Individual Psychopathology and Marital Distress.Behav Modify 1999 Feb;23(2) 179-216 Marin A,Backenstarauss M.,Fiendler P.Sampling Biases in a Marital Study .Psychopathology 1999 Jan-Feb 32(1) 12-22