Lütfen Türkçe Versiyon için Tıklayınız >>>Please Click Here for English Version >>>
ANASAYFA FAALİYETLER HAKKIMIZDA İLETİŞİM KURULLAR LİNKLER ÜYELİK BAŞVURUSU ÜYELİK KOŞULLARI ÜYELER
Lütfen Tüm Faaliyetler için Tıklayınız >>>
I. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ SEMPOZYUMU
I. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Sempozyumu, 2000 yılı Şubat ayında İstanbul'da gerçekleştirilmiştir. Sempozyuma, 150 uzman ve meslektaş katılmıştır. Aile ve çift terapilerinin yanı sıra, grup terapileri, seks terapisi ve psikotiklerde aile terapisi de, farklı özellik ve tanımları ve tümleyici özellikleri de sempozyum bünyesinde yer almıştır. Yurt çapında katılımla zenginleşen Ulusal Sempozyum, derneğimizin faaliyet planı dahilindeki Ulusal Kongre'lere zemin oluşturmuştur.
Detaylar...
I. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Derneğimiz tarafından düzenlenen I. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi, 8-9-10 Mart 2002'de, İstanbul Boğaziçi Üniversitesi Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilmiştir.
Detaylar...
II. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
II. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi, 7-8-9 Mart 2003'de İstanbul Boğaziçi Üniversitesi Kültür Merkezi'nde düzenlenmiştir. Kongre, 60'ı konuşmacı olmak üzere, yaklaşık 300 kişinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir.
Detaylar...
XIV. IFTA DÜNYA AİLE TERAPİSİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) ile International Family Therapy Association (IFTA), 24-27 Mart 2004'te, İstanbul'da, XIV. IFTA Dünya Aile Terapisi Kongresi'ni gerçekleştirmişlerdir.
Detaylar...
III. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
25-26-27 Mart 2005’te İstanbul’da, Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilmiş olan III. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi’nin teması “Entegratif Oryantasyon ve Terapi”dir.
Detaylar...
IV. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
16-17-18 Mart 2007'de İstanbul'da Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi'nde IV. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi gerçekleştirilmiştir. Kongre teması "Sistemikten Dinamiğe" olarak belirlenmiştir. 80 civarı konuşmacı olmak üzere, kongreye 350 kişi katılmıştır.
Detaylar...
V. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) tarafından, 13-14-15 Mart 2009'da, İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde (SDKM), V. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi gerçekleştirilmiştir. Bu yıl kongremizin teması “Terapide Post-Yapısalcılık ve Sonrası“ olarak belirlenmiştir
Detaylar...
VI. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD), 14-15-16 Ekim 2011’de, VI. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi’ni düzenlemiştir. İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde (SDKM) gerçekleşen olan kongrenin teması “Psikoterapist Kimliği” olarak belirlenmiştir.
Detaylar...
VIII. EFTA AVRUPA AİLE TERAPİSİ DERNEĞİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) ,24-27 Ekim 2013 tarihinde, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde, Avrupa Aile Terapileri Derneği (European Family Therapy Association) EFTA'nın VIII. Kongresi'ne ev sahipliği yapmıştır.
Detaylar...
Derneğimiz ile ilgili haberler için listemize üye olunuz.
Lütfen Dernek ile ilgili Hakkımızda Kısmı için Tıklayınız >>>
İlişkide Cinsellik Cinsellikte İlişki
Ana Sayfa > Seçtiğiniz Site Kısmı > II. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ > Panel Özetleri > 

İlişki aralığının, “en daraldığı an” olarak tasvir olunabilecek “cinsellik ilişkisi”, ilişkinin yakınlık-uzaklık anlamında mesafesinin taşıyıcısı, ilişkideki kişilerin interaksiyonel özelliklerinin ve kişilerin intersubjektif özelliklerinden karşılıklı birbirine taşınan, beslenen eylem birlikteliğinin duyguya-düşünceye-davranışa-bedene etkisidir.Bu bakışla ilişki ve cinsel ilişkinin eytişimi tanım bulur: İlişkinin bileşenleri ve/veya ilişkideki bileşenlerle cinsellik eylem özelliklerinin –öncül ya da ardıl oluşlarının iç içe geçmişliğiyle- karşılıklı etkileşimi vardır.

İlişkide birlikte bir şey yapış hali, cinsellikte birlikte (biri diğerine) yapma halini alır. Bu dönüt, yakınlaşma/uzaklaşma-bağlanma ve ilişki stilleriyle farklılık izletse de bu oluş ve akıştaki etkileşim alanı terapötik intervensiyon bölgesini teşkil eder. Cinsellik ilişkisi; karşı-insan özellikli, öteki (geçiş) nesneli, birlikte eylemliliği ve eylem birlikteliğidir. İlişkinin birliktelik/yakınlık operasyonunun deneyimlendiğinin ve kullanıldığının tescillendiğinin, ilişki ve kişi çağrışımlarının, karşılıklı atfedişlerinin dilidir. İlişkinin oluş ve akış enerjisine katkısı olan cinsel eylem birlikteliği ile cinsel eylem birlikteliğine katkısı olan ilişki özellikleri her zaman aynı özellikleri taşımayabilirler; her zaman birbirine ulanamayabilirler (ilintili-geçkili olamayabilirler). Reparasyon süreç özelliklerinin güdümünde, duygu yatırımlarıyla sergileniş özelliğinin, duygusal ifadelerle tanımlanmışlığında, iştiraki hissedişin “en yumuşaktan-en serte” gidip-gelebildiği spektral bir açılımda bedenin ensrümanlığında deneyimlendiği, iyi-kötü, doğru-yanlış, hatalı-hatasız, ahlaklı-ahlaksız ikilemelerinin yer alamayacağı kadar ilk ve spontan hallerin eşliğinde… İlişki ya da tarz farklılığının (kendini yaşama, ötekini yaşama, birlikteliği yaşama, seyirci olma…) yaratabileceği kaygı süreçleri, tüm bireysel süreçlerin tetiklediği ya da bireysel süreçleri tetikleyebilecek duygu çökkünlüğü hallerinden, mizaçla ilgili özelliklere vardırılabilecek, benlik saygısının “tahsilatı”na ve tüm bunların itkisiyle yeniden keşfe dönüşebilecek olan ilişkiye çekenlerin çok ötesinde; kişinin ilişkiye müdahalelerinin cinselliği etkileyebilirliği olsa da, cinsellikteki müdahalelerin ilişkideki atıfları yalnızca yeniden çerçevelediği bir panorama gözlenir.

İlişkinin konsrüksiyonuna harç olduğu kadar, dekonstrükte ya da rekonstrükte edişe de haraçtır. Cinsellikteki kendinden, ilişkideki ve ilişki dışındaki (bireysel) kendine tanımlar satın alma ve satın aldırılma hallerinde kişi, ya omnipotan, girişken, aktif, anksiyeteden serbestleşen, benlik onayında irtifa kaydeden, ötekine yakınlık, sıcaklık, koruma, sevgi hisseden; aksadığında, doyum eksikliği, sevilmeme korkusu, güçsüzlük deneyimi, erkeklik/kadınlık rollerini yaşantılamada değersiz hissediş, çekilme, izolasyon, anksiyete yaşayıp, daha gergin, sıkılgan, rahatsız ya da daha radikal, sekter, olabilir. Sözkonusu haller; ya eldeki hissedişin kaybedilme korkusunun yaratacağı vakum nedeniyle, kendine, ötekine ve ilişkiye atıflarla sürüp gidebilecek bir süreç özelliği taşıyacaktır ya da bireyin iç örgütlenmesinde, öteki(nden) ve ilişki(den) “sulanan” haller, yatırım sahaları yaratmaktadır. İlişkinin üs olduğu ve her cinsel edimin sonrasında ilişkiye katılanlarla; cinselliğin üs olduğu her cinsel edimin ilişkiye kattıkları pragmatik ele alınma süreçleri yaratırlar. Cinselliğe üst sistemsel terapötik müdahaleler, ilişkinin iç dinamikleri ile ilgili sistemde karmaşa yaratabilir. Cinselliğin sistematiğini kovalamak, fonksiyonelliğini arttırmaya zorlayıcı müdahalelerde bulunmak, çok daha gerilerden beslenen bireysel spontanlığını bozacak, ilişkinin homeo-sosyostasisini çekiştirmekten ibaret kalacaktır. İlişkinin işleyiş özellikleri ile cinsellik işleyiş özelliklerinin bileşkesi her zaman denk gelmeyecek, hatta ilişki disfonksiyonelliğinin, cinsellik işleyişine ivme verici etkisi, total momentumu etkileyecektir.

İlişki duygu politikasının, yakınlık ayarına ve aralığına bozucu etki yaptığı durumlarda, adeta ötekinin duygu yatırımlarını, atfedişlerini çektiğini; temasın çekilmesi ya da temasın izan ve izahının değişmesi olarak deneyimlenmesi söz konusu olmaktadır. Cinsel operasyonel yakınlığı, ilişkinin başka alanlarına da benzer “giricilik-içe almacılık” hallerini ince ayar bakışla görmek önemlidir