Lütfen Türkçe Versiyon için Tıklayınız >>>Please Click Here for English Version >>>
ANASAYFA FAALİYETLER HAKKIMIZDA İLETİŞİM KURULLAR LİNKLER ÜYELİK BAŞVURUSU ÜYELİK KOŞULLARI ÜYELER
Lütfen Tüm Faaliyetler için Tıklayınız >>>
I. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ SEMPOZYUMU
I. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Sempozyumu, 2000 yılı Şubat ayında İstanbul'da gerçekleştirilmiştir. Sempozyuma, 150 uzman ve meslektaş katılmıştır. Aile ve çift terapilerinin yanı sıra, grup terapileri, seks terapisi ve psikotiklerde aile terapisi de, farklı özellik ve tanımları ve tümleyici özellikleri de sempozyum bünyesinde yer almıştır. Yurt çapında katılımla zenginleşen Ulusal Sempozyum, derneğimizin faaliyet planı dahilindeki Ulusal Kongre'lere zemin oluşturmuştur.
Detaylar...
I. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Derneğimiz tarafından düzenlenen I. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi, 8-9-10 Mart 2002'de, İstanbul Boğaziçi Üniversitesi Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilmiştir.
Detaylar...
II. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
II. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi, 7-8-9 Mart 2003'de İstanbul Boğaziçi Üniversitesi Kültür Merkezi'nde düzenlenmiştir. Kongre, 60'ı konuşmacı olmak üzere, yaklaşık 300 kişinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir.
Detaylar...
XIV. IFTA DÜNYA AİLE TERAPİSİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) ile International Family Therapy Association (IFTA), 24-27 Mart 2004'te, İstanbul'da, XIV. IFTA Dünya Aile Terapisi Kongresi'ni gerçekleştirmişlerdir.
Detaylar...
III. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
25-26-27 Mart 2005’te İstanbul’da, Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilmiş olan III. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi’nin teması “Entegratif Oryantasyon ve Terapi”dir.
Detaylar...
IV. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
16-17-18 Mart 2007'de İstanbul'da Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi'nde IV. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi gerçekleştirilmiştir. Kongre teması "Sistemikten Dinamiğe" olarak belirlenmiştir. 80 civarı konuşmacı olmak üzere, kongreye 350 kişi katılmıştır.
Detaylar...
V. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) tarafından, 13-14-15 Mart 2009'da, İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde (SDKM), V. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi gerçekleştirilmiştir. Bu yıl kongremizin teması “Terapide Post-Yapısalcılık ve Sonrası“ olarak belirlenmiştir
Detaylar...
VI. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD), 14-15-16 Ekim 2011’de, VI. Ulusal Aile ve Evlilik Terapileri Kongresi’ni düzenlemiştir. İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde (SDKM) gerçekleşen olan kongrenin teması “Psikoterapist Kimliği” olarak belirlenmiştir.
Detaylar...
VIII. EFTA AVRUPA AİLE TERAPİSİ DERNEĞİ KONGRESİ
Aile ve Evlilik Terapileri Derneği (AETD) ,24-27 Ekim 2013 tarihinde, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde, Avrupa Aile Terapileri Derneği (European Family Therapy Association) EFTA'nın VIII. Kongresi'ne ev sahipliği yapmıştır.
Detaylar...
Derneğimiz ile ilgili haberler için listemize üye olunuz.
Lütfen Dernek ile ilgili Hakkımızda Kısmı için Tıklayınız >>>
Klinik Psikiyatride Aile Terapisi: Psikiyatrik Hastalıklarda Aileye Yaklaşım ve Uygulama
Ana Sayfa > Seçtiğiniz Site Kısmı > II. ULUSAL AİLE VE EVLİLİK TERAPİLERİ KONGRESİ > Konferans Özetleri > 

Psikoterapilerin klinik psikiyatriden ayrı bir gelişim çizgisi izlemesi çağdaş psikiyatrinin önemli sorun alanlarından biridir. Bu zorluk klinik psikiyatri içine ancak çok yakınlarda Ruhsal Hastalıkların Tanısal ve İstatistiksel Elkitabı'nın dördüncü basımı -Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders-Fourth Edition, DSM-IV) ile birlikte resmen giren aile terapisiyle ilgili olarak özellikle belirgindir. Oysa klinik psikiyatri uygulamacıları hastaya yardımcı olabilmek için kimi zaman onu ailesiyle birlikte ele almak gerektiğini iyi bilmekte ve bir biçimde çalışmalarında aileye yer vermektedirler. Psikiyatrik tanılar bazen aile terapisinden uzaklaşma olarak yorumlanıp, tanı sistemlerinin kullanımı, hastanın içinde bulunduğu bağlamı dikkate almaması nedeniyle aile terapistlerince sınırlı bulunsa da psikiyatri içinde hastaları aileleri içinde ele almanın gerekliliği herkes tarafından kabul edilmektedir..

Yirmi yıldır süren araştırmaların meta analizi şizofreni, depresyon, sağlık sorunları, davranış bozuklukları ve evlilik sorunlarının tedavisinde evlilik ve aile yaklaşımlarının olumlu etkilerini göstermiştir. Aileye yönelik müdahaleler psikiyatri hastane yatışlarının sıklığını azaltabilir. Hastane ortamında edinilen işlevlerin gelişimini cesaretlendirebilir. Ailenin desteği uzun, karmaşık bazen de yetersiz tedavilerin önlenmesine yardım edebilir. Yine aynı şekilde, bu yaklaşımlar sayesinde, psikopatolojinin geliştiği ve bulunduğu aile ve ilişki ortamını değerlendirebilme-anlayabilme, müdahale edebilme ve tedaviye katkıda bulunabilme şansı ortaya çıkmıştır.Evlilik ve aile yaklaşımlarının birçok türü içinde, çağdaş psikiyatri kliniği uygulamaları içine en kolayca eklemlenebilecek olanı bize göre sistemik aile terapisidir. Bu sunuşta sistemik aile terapisi yaklaşımından klinik uygulamada nasıl yararlanılabileceği üzerinde durulacaktır.

Bu amaca uygun olarak bilinen aile terapisi uygulamalarından daha çok psikiyatri kliniğinde tedavi gören hastalara ve ailelerine yardımcı olacak şekilde, çağdaş psikiyatrik tedavi ilkelerine, sistemik aile tedavisi yaklaşımının nasıl katılabileceği ele alınacaktır. Özellikle tedavi sisteminin hastaneye dayalı olduğu, rehabilitasyon sisteminin yeterince çalıştırılamadığı, toplumsal desteklerin yeterli olmadığı ve daha çok aileye dayalı desteğin söz konusu olduğu, tedavi hiyerarşisinde psikiyatristin başı çektiği bizim ülkemize benzeyen koşullarda böyle bir yaklaşımın oldukça anlamlı olduğunu düşünüyoruz